Nekem szól!

 

A gyógyszer útja

 

 

Modern gyógyszerek nélkül az életünk fájdalmasabb és valószínűleg jóval rövidebb is lenne. A fejlett országokban az ezredforduló óta a születéskor várható élettartam több mint három évvel nőtt, amihez az innovatív gyógyszeres terápiák döntő arányban járultak hozzá: becslések szerint akár a 70%-ot is meghaladhatja az innovatív terápiák hatása. 1

Ma már szerencsére sokféle, egyre célzottabb és hatékonyabb gyógyszer létezik, ám ezekhez sajnos nem egyformán férünk hozzá. Magyarországon ugyanis egy erősen túlszabályozott és bürokratizált folyamat eredménye, amíg a betegek hozzáférhetnek az új, támogatott készítményekhez.

Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kell várnunk.

A cseh, lengyel, román vagy szlovák betegek számára kevesebb mint egy éven belül elérhetőek a legújjabb innovatív készítmények, miközben a magyar betegeknek gyakran éveket kell várniuk arra, hogy a társadalombiztosítás befogadjon egy számukra akár életmentő új gyógyszert.

Magyarországon a legutolsó befogadási körben ez az érték 635 nap volt. Sőt, volt olyan készítmény, aminek a befogadása 1038 (!) napot váratott magára.

Mindez a támogatással elérhető új készítmények számán is meglátszik: 2016 óta Bulgáriában 71, Szlovákiában 69 új gyógyszer vált elérhetővé a betegek számára.

A magyar betegek számára ugyanekkor összesen 48.

Az egészség nem várhat!

A hazai várható élettartam (76,2 év, EUROSTAT, 2018.) 5 évvel alacsonyabb az EU-átlagnál. E téren látványos javulás lenne elérhető az innovatív gyógyszerek gyors és széleskörű hozzáférésének biztosításával. Az új gyógyszerek bevezetése tehát mind a fejlett terápiák elterjesztése, mind a betegek szempontjából sürgős és szükséges.

Az elégtelen finanszírozás és a hosszú adminisztratív eljárás miatt Magyarországon jelenleg az új készítmények nagyon lassan vagy esetleg túl későn juthatnak el a betegekhez.

Megfelelő állami források biztosításával, rendszeres társadalombiztosítási támogatási döntésekkel jobban érvényre juthatnak a magyar betegek érdekei.

Egy új gyógyszer útja a magyar betegekig ma túl hosszú. Az egészség pedig nem várhat.

Önt is érdekli a gyógyszer útja? Ismerje meg videónkból! Gondolja át Ön is és ossza meg ismerőseivel, vajon miért kell ennyit várnia a magyar betegeknek egy új terápiára!

[1] Forrás: Lichtenberg, F: Pharmaceutical innovation and longevity growth in 30 developing OECD and high–income countries, 2000 – 2009 (2012)