Nekem szól! Egészségértés díj 2017.

Az „egészségértés” azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat és mennyire tudjuk azokat hasznosítani. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen. Egyesületünk kiemelkedő fontosságúnak tartja az egészségtudatosságot és a jobb egészségértést, ezért pályázatot hirdet „Nekem Szól! Egészségértés Díj 2017” címmel.

Az Európai Unióban a lakosok egészségértése nagy figyelmet kapott az utóbbi időben. Számos európai kutatás és program indult az elmúlt néhány évben azzal a céllal, hogy felmérje és fejlessze az emberek egészségismereti szintjét és egészségügyi tájékozódási képességét.

Az egészségértés azt jelenti, hogy az érintettek mennyire képesek egészségügyi kérdésekben tájékozódni, az egészségügyi információkhoz hozzájutni, valamint a kapott információkat megérteni és felhasználni. A jobb egészségértés ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni. Az egészségügyi rendszerek hatékonysága is jelentősen növelhető azzal, ha az emberek képesek jól tájékozódni bennük (azaz például a megfelelő orvosokat keresik fel a megfelelő időben), továbbá megértik a krónikus betegségek kezelésének módját, és követik a terápiát.

Részben a probléma hangsúlyozására, részben az egészségértés hazai fejlesztése érdekében az AIPM immár másodszor hirdeti meg a Nekem Szól! Egészségértés Díj című pályázatot.

A pályázat célja, hogy feltérképezze, és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést, egészségtudatosságot fejlesztő hazai programokat és gyakorlatokat, amelyek elősegítik a betegek, illetve a laikusok egészségügyi kérdésekben történő tájékozódását, a kapott egészségügyi információk megértését és felhasználását.
Az Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil entitás és állami szerv. A pályázat során 2017-ben 5 kategóriában lehet majd beküldeni a nevezéseket:

  • Egészségügyi és oktatási intézmények

Bármilyen egészségügyi intézmény (pld. kórház, rendelőintézet, több szakmás orvosi rendelő, gyógyszertár, egyetemek által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek.

  • Egészségügyi szakemberek

Bármilyen egészségügyi szakember (háziorvos, szakorvos, gyógyszerész, szakápolók, védőnő, más egészségügyi végzettségű szakember) által indított, az egészségértés javítását szolgáló          projektek.

  • Betegszervezetek

Betegszervezetek által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek.

  • Társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek

Bármilyen társadalmi, állami és gazdálkodó szervezet által szervezett, az egészségértést támogató projekt (pld.: egészségügyi programok, applikációk, honlapok, pályázatok, kiadványok, stb.). A betegszervezetek külön kategóriában indulnak.

  • Újságírók

Bármilyen Magyarországon elérhető médium számára dolgozó újságíró vagy újságírók egy csoportja, akik írásaikkal segítik a hazai egészségértés fejlesztését.

A pályázatra 2017. január 1. és 2017. október 15. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek/kezdeményezések nevezhetőek. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri bírálja majd el.

Díjazás:
1.    Minden kategóriában egy nyertes pályázó lehet. A kategória nyertesek díjazása bruttó 200 000 Ft.
2.    A kategória nyertesek közül a legkiemelkedőbb kapja a Nekem Szól! Egészségértés 2017 fődíját. A fődíj értéke összesen bruttó 400 000 Ft.


A pályázattal kapcsolatos további információkról a lenti elérhetőségeken tájékozódhat:

Borjádi Györgyi- Kommunikációs menedzser, AIPM
Mobil:06 70 338 2812
E-mail: gyorgyi.borjadi@aipm.hu

 

Pályázati kiírás letöltése (pdf)

Pályázati űrlap letöltése (docx)

Pályázati űrlap letöltése (pdf)