A klinikai gyógyszerkutatás kiemelt ellátást nyújt a pszichiátriai betegeknek

2019.03.11. | Kategóriák: Aktualitások

Dr. Bolyós Csilla, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának szakorvosa a klinikai vizsgálatok fontosságáról a páciensek és a szakemberek szemszögéből.

Az elmúlt évtizedekben számos betegség az innovatív gyógyszereknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé, köztük számos pszichiátriai betegség is. A klinikai gyógyszervizsgálatokban szereplő molekulák hiánypótló terápiák, így a vizsgálatokban részt vevő betegek különleges esélyhez jutnak mind gyógyulásuk, illetve állapotuk javítása, mind a folyamatok alatt tapasztalt ellátás szempontjából – emelte ki Dr. Bolyós Csilla.

Különleges ellátás, folyamatos támogatás

A klinikai gyógyszervizsgálatok során a páciensek személyre szabott terápiához jutnak, hiszen a vizsgálatok egy szigorú és behatárolt, azonban nagyon stabil protokoll szerint folynak. A vizsgálatokban részt vevő betegek ráadásul olyan személyes, kiemelt ellátásban részesülnek a folyamat során, amelyet a közfinanszírozott ellátás érthető módon nem tud biztosítani. A páciensek végig érzik a maximális támogatást, ami körülveszi őket: az éjjel-nappal működő telefonos elérhetőség, a kétheti kontroll és személyes tanácsadás, valamint a folyamatos kiegészítő vizsgálatok mind olyan kiszámítható, stabil keretet nyújtanak számukra, amely különös jelentőséggel bír egy pszichiátriai beteg esetében – tette hozzá Dr. Bolyós Csilla.

Egyedülálló lehetőség a szakemberek számára

A pszichiátriában a betegségek tüneteinek mérése tünetbecslő skálákon keresztül folyik, ami nagyban különbözik más szakterületek objektív diagnosztikai módszereitől. A nemzetközi kutatásokban részt vevő szakemberek pedig már az adott gyógyszer piacra kerülése előtt tapasztalatot szerezhetnek az új hatóanyagokkal, azok esetleges mellékhatásaival, az adagolás pontosításával kapcsolatban, s ezt a tudást kollégáiknak is továbbadhatják. A kutatásokban dolgozó orvosok, nővérek pedig a későbbiekben is úgy gondozzák betegeket, ahogy azt egy hosszú távú klinikai vizsgálat során teszik, ami egy szorosabb nyomon követést és ellenőrzést von magával. Erre a vizsgálat egész folyamata remekül felkészíti az egészségügyi szakembereket – állapította meg a magyar egészségügyi szakemberek képzése és itthon tartása mellett elkötelezett Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületével egyetértésben az 1992 óta klinikai kutatásokkal foglalkozó Dr. Bolyós Csilla.

 

 

Vissza