A klinikai gyógyszervizsgálatok során a betegek olyan új terápiákhoz férnek hozzá, melyek a közellátásban csak évek múlva lesznek elérhetőek

2019.05.13. | Kategóriák: Aktualitások

Dr. Kocsis Judit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának részlegvezető főorvosa a klinikai vizsgálatok eredményeiről.

Egy új, innovatív gyógyszer kifejlesztése legalább 10 évet és sok százmilliárd forintos befektetést igényel. Azonban csak ez a rengeteg munkát, időt és anyagi ráfordítást igénylő folyamat teszi lehetővé azt a látványos fejlődést, ami – több más betegség mellett – a daganatos megbetegedések gyógyítása és hatékony kezelése terén napjainkban zajlik. Az utóbbi évek onkológiai fejlesztéseiben nagyon látványosak a különbségek a régebbi terápiákhoz képest – emelte ki a Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának részlegvezető főorvosa.

 

A klinikai vizsgálatok során olyan eredményeket, sokszor tartósan tünet- és betegségmentes állapotot érnek el áttétes daganatos betegeknél is, amik korábban elképzelhetetlenek voltak – folytatta a közel 17 éve onkológiai klinikai gyógyszervizsgálatokat végző Dr. Kocsis Judit. Szerinte ugyanis egy daganatos beteg már egy standard klinikai gyógyszervizsgálat során is olyan kezelésekhez juthat hozzá, amelyek a közellátásban esetleg csak hosszú évek múlva lesznek elérhetőek.

 

A klinikai gyógyszervizsgálatok szerepe az egészségügyi rendszerben

A nemzetközi gyógyszervizsgálatokban való részvétel az abban közreműködő szakemberek számára a többletmunka ellenére számos előnnyel is jár. Onkológusként legfontosabbnak az új, innovatív terápiákhoz való korai hozzáférést emeli ki Dr. Kocsis Judit. Amellett azonban, hogy a klinikai kutatás anyagi elismerést is jelent a egészségügyi szakemberek, valamint az intézmények, illetve osztályok számára, pótolhatatlan értékkel bír a kutatás során megszerzett széles ismeretanyag és gyakorlati tapasztalat is. A nemzetközi protokollok alkalmazása során pedig ezek a szakemberek egy olyan szemléletmódot is elsajátítanak, amelyre más körülmények között nem lenne lehetőségük. A tapasztaltabb hazai szakembereknek ráadásul lehetőségük van a klinikai vizsgálatokat előkészítő nemzetközi bizottságokba is bekerülni, sok esetben a vizsgálati eredmények interpretációjában is számítanak a véleményükre, s nem elhanyagolható a nagy befolyású nemzetközi lapokban megjelenő publikációk tudományos értéke sem.

 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) és Dr. Kocsis Judit közös álláspontja szerint a klinikai vizsgálatok előnyeit ma semmi nem helyettesítheti az egészségügyi rendszerben. Az AIPM éppen ezért tartja fontosnak, hogy Magyarország a klinikai gyógyszerkutatás terén tovább erősítse élvonalbeli pozícióját, és ennek érdekében egy olyan szakpolitikai és ipari együttműködés induljon el, aminek eredményeképpen a jelenleginél is magasabb számú klinikai vizsgálat érkezhet az országba.

 

 

Vissza