A magyarok harmada úgy véli, nem éri meg a nyugdíjas kort

2018.11.06. | Kategóriák: Aktualitasok

A 30-59 éves magyarok 70 százaléka nem szívesen megy orvoshoz, szűrővizsgálatokra csak 55 százalékuk jár, 44 százaléka mégis optimista a jövőbeni egészségét illetően.

Eredeti cikk megtekintése
 
A passzív optimizmus és teljes kiábrándulás egyszerre jellemzi a magyarok egészségükkel kapcsolatos jövőképét egy friss kutatás szerint. A K&H Bank biztos jövő indexe alapján ugyanis a 35-59 éves megkérdezettek közel fele optimista, ami a nyugdíjaskori egészségi állapotát illeti, és úgy gondolja, idősebb korára sokkal kevesebb egészségügyi problémája lesz, mint az átlagnak. Ugyanakkor több mint harmaduk biztos benne vagy valószínűnek tartja, hogy a nyugdíjas kort sem éri meg, és 17 százalékuk úgy véli, kórházba kerül idős korára. S bár a válaszolók közel 80%-ának még komolyabb betegsége nem volt, ezért saját bevallásuk szerint nem sokat tesznek: alig több mint felük jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, ráadásul a testmozgás is csak a válaszadók fele, főleg a 30-as korosztály esetében nevezhető rendszeresnek.

Az Innovatív Gyógyszergyártók alapvető céljai közé tartozik felhívni a figyelmet az időben történő megelőzés fontosságára. Ezért örvendetes hír, hogy az 50-es korosztály kétharmada rendszeres résztvevője a különböző szűrővizsgálatoknak, ami a kormányzat és az egészségügyi szakemberek elmúlt évekbeli erőfeszítéseinek eredményét mutatja. Ugyanakkor a tudatos életmód és az azt megalapozó egészségértés fejlesztésének szükségességét jelzi, hogy a fiatalabb korosztály körében továbbra is alacsony, 50% alatti a szűrővizsgálatokon való részvételi arány. Ennek fontosságát támasztja alá egy friss magyar tanulmány eredménye is, amely szerint a magyar férfiak rosszindulatú rákos megbetegedéseinek 77%-a megfelelő életmóddal elkerülhető lenne.

A magyar társadalom jövőbeni egészségi állapotára nézve további intő jel, hogy a kutatás szerint többség még betegen sem fordul szakemberhez, a megkérdezettek 70%-a nem szívesen megy orvoshoz, inkább otthon kúrálja magát.  

A bizalom erősítése tehát kulcsfontosságú feladat, hiszen a késlekedésnek súlyos ára van, mind a betegek, mind az ellátó rendszer részéről. Mint arra Egyesületünk is folyamatosan felhívja a figyelmet, a későn megkezdett terápia, valamint a gyakran veszélyes, ellenőrizetlen alternatív gyógymódok alkalmazása jelentősen ronthatja a kezelés hatékonyságát, a beteg esélyeit, és drágítja is a gyógyulás folyamatát. A jövőre nézve ezért tartjuk központi kérdésnek a lakosság egészségi ismereteinek, fejlesztését, valamint egy olyan korszerű egészségügyi rendszer kiépítését, amely felé kellő bizalommal és kellő időben fordulnak a betegek, mert tudják: hozzáférnek a modern terápiákhoz és az őket kezelő szakemberek megfelelően alkalmazzák azokat. Az AIPM ezért feladatának tekinti, hogy minden szakmai támogatást megadjon az egészségügyi ellátásban fennálló különbségek csökkentése, valamint az ezt megalapozó kiegyensúlyozott egészségügyi költségvetés felé tett gyakorlati lépések megtételében.

 

Forrás: www.napi.hu

Vissza