Az MNB 2017-es versenyképességi jelentése szerint a magyarok sokat költenek gyógyszerekre

2017.11.09. | Kategóriák: Aktualitások

A legfrissebb versenyképességi jelentés szerint az OECD tagországok között gyógyszerköltésben negyedik helyen állunk, aminek jelentős része a közvetlen lakossági gyógyszervásárlás.

„Magyarország GDP arányosan a negyedik legtöbbet költi az OECD országok közül gyógyszerkiadásokra Görögország, Szlovákia és az Egyesült Államok után. 2015-ban ez az érték 2,3 százalékot tett ki, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb, mint 2011-ben volt, elsősorban a költségvetési gyógyszertámogatások csökkentése miatt. A V3 országokban szintén csökkenő tendencia figyelhető meg. A hazai gyógyszerfelírási és -fogyasztási szokások megváltoztatása hosszabb távon jelentősen hozzájárulna az egészségügyi költségek csökkentéséhez és – például a kiadások prevencióra történő átcsoportosításával – az egészségügyi rendszer hatékony működéséhez.”

https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/versenykepessegi-jelentes

AIPM vélemény:
Magyarország GDP arányos gyógyszerköltések tekintetében valóban előkelő helyen áll az OECD országok között, ami nagyrészt a magánkiadások kiemelkedően magas arányának köszönhető. A patikai gyógyszerköltségek éves költés több, mint felét ugyanis hazánkban maga a lakosság állja. A fennmaradó, a statisztikákban bruttó állami kiadásként megjelenő rész 20%-át pedig maguk a gyógyszergyártó-és forgalmazó cégek fizetik be az államkasszába különböző adók és befizetési kötelezettségek formájában. A tisztán az állam által gyógyszerekre fordított kiadások tekintetében így még V4-es szinten is a sereghajtók közé kerül Magyarország. Egy, 2016-ban készített nemzetközi elemzés megmutatta például, hogy a nettó (azaz a gyógyszercégekre kivetett adókkal és befizetésekkel korrigált) valós állami gyógyszerköltés Szlovákiában megegyezik Magyarországéval, miközben a hazánk lakosságszáma közel kétszer annyi, mint Szlovákiáé. Fontos kiemelni, hogy nettó, azaz valós állami gyógyszerfinanszírozás tekintetében a V4 országok egyikében sem tapasztalható csökkenő tendencia az utóbbi években.
Az AIPM egyetért azzal, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet szükséges fordítani a prevencióra és a lakosság egészségértésének javítására, hogy minél több betegség elkerülhető legyen. Egy erős gazdaságnak jól képzett és egészséges munkaerőre van szüksége. Ugyanakkor azokról sem szabad megfeledkezni, akik már megbetegedtek és folyamatosan azért küzdenek, hogy meggyógyuljanak és visszatérjenek a társadalom aktív tagjai közé. Nekik elemi szükségük van az állam segítségére, amely többek között a gyógyszertámogatásokban is megmutatkozik.
A betegek megfelelő és hatékony ellátása szempontjából viszont kívánatos lenne a jövőben a teljes gyógyszerfinanszírozás összetételét tekintve a közvetlen lakossági kiadások struktúrájának átgondolása, az állami finanszírozás arányának növelése, , és ezen belül is az innovatív terápiákhoz való hozzáférés felgyorsítása, melyek számos tanulmány által igazoltan jelentősen hozzájárulnak az életminőség javulásához és a várható élettartam növekedéséhez.

 

Forrás: www.mnb.hu

Vissza