Az oltásellenesség visszaszorításához az innovatív készítmények értékének elismerése is szükséges

2019.03.13. | Kategóriák: Aktualitások

Dán kutatók minden korábbinál alaposabban cáfolták az oltásellenes mozgalmak által terjesztett tévhiteket: bizonyították, hogy az MMR vakcina nem okoz autizmust.

Az életveszélyes összeesküvés elméletek felszámolásához közérthető szemléletformálás mellett az innovatív készítmények értékének elismerése is szükséges.

Eredeti cikk megtekintése

Fontos mérföldkőhöz érkezett az oltásellenes mozgalom által terjesztett életveszélyes álhírek szakmai alapokon nyugvó cáfolata. Dán kutatók minden eddiginél átfogóbb tanulmánya 11 éven át több mint 650 000 gyermek esetét vizsgválva egyértelműen cáfolta, hogy kapcsolat lenne az MMR védőoltás (kanyaró, mumpsz, rubeola) és az autizmus kialakulása között. Miközben a WHO friss jelentése szerint megháromszorozódott a kanyarós esetek száma Európában 2018-ban, 2016-hoz képest pedig ennél is több, ötször annyi esetet regisztráltak, Magyarországon – hála a kiváló magyar hatósági működésnek és a közel 99%-os immunizációs rátának – kicsi egy járvány kitörésének esélye. Az éberség azonban kulcsfontosságú, a környező országokban már komoly problémákat okoz a védőoltással megelőzhető, életveszélyes betegség.

A világszerte egyre nagyobb aggodalmat keltő kanyarójárványokért is felelős oltásellenes mozgalmakkal szemben a példaértékű magyar átoltottsági ráta mellett is folyamatos fellépés szükséges. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint ehhez a folyamatos, széles kört elérő, közérthető tájékoztatás mellett az innovatív készítmények hozzáadott értékének elismerése is szükséges. Nem szabad elfelejtenünk, hogy amíg az 1950-es években a várható élettartam globális szinten 46 év volt, ez 2015-re 71 évre emelkedett. Amíg a 19. században még minden 3. gyermek elhunyt 5 éves kora előtt, az ENSZ jelentése szerint 25 év alatt felére csökkent az 5 éves kor alatti gyermekhalandóság világszerte: a megelőzhető halálozások száma az évi 12,7 millióról (1990) 2015-re 5,9 millióra csökkent. Ez a modern orvostudomány legnagyobb sikere, ami jelentős részben a védőoltásoknak is köszönhető.

Az OECD tagországokban 2000 és 2009 között átlagosan 1,7 évvel nőtt a várható élettartam, ami kutatások szerint[1] 73 %-ban az innovatív gyógyszereknek köszönhető. Többek között épp az olyan innovatív készítményeknek, mint amilyen az a 26 védőoltás is, amelyek évente milliókat óvnak meg korábban gyakran halálos kimenetelű betegségektől.  Az AIPM ezért üdvözli a Kormány ezirányú elkötelezettségét bizonyító lépéseit, így a bárányhimlő elleni vakcina felvételét az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé, valamint a tervezetet, mely szerint a kormány kiterjesztené a 12 éves fiúkra is a HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében. 

A hazai várható élettartam azonban továbbra is 5 évvel alacsonyabb az EU-átlagnál. Meggyőződésünk, hogy a rossz népegészségügyi mutatók terén jelentős javulás és nagyobb ütemű növekedés érhető el az innovatív készítmények hozzáadott értékének elismerésével. Megfelelő állami források biztosításával, rendszeres társadalombiztosítási támogatási döntésekkel jobban érvényre juthatnak a magyar betegek érdekei.

 

[1] Forrás: Lichtenberg, F: Pharmaceutical innovation and longevity growth in 30 developing OECD and high–income countries, 2000 – 2009 (2012)as-

Vissza