EU: Kétszer többen halnak meg itthon kezelhető betegségben az uniós átlaghoz képest

2018.03.21. | Kategóriák: Aktualitások

„Magyarország keveset költ egészségügyre, sok a dohányos és komoly probléma a munkaerőhiány az ágazatban – állapította meg az Európai Bizottság országjelentése a magyar egészségügyi rendszerről.”

http://hvg.hu/itthon/20180318_eu_ketszer_tobben_halnak_meg_itthon_kezelheto_betegsegben_az_unios_atlaghoz_kepest


AIPM vélemény:
Az Európai Bizottság által kiadott friss országjelentés sajnos tovább erősítette a hazai egészségügyi ellátórendszerről és eredményességéről megfogalmazott korábbi nemzetközi összehasonlításokat is. Ennek alapján elmondható, hogy hazánkban sajnálatos módon az EU átlagánál kétszer többen halnak meg egyébként kezelhető betegségekben.
A magyar társadalom és egészségügyi ellátórendszer rossz állapotának azonban megvannak a maga okai: az OECD Health Statistics adatai alapján Magyarország 2016-ban a bruttó hazai termék 7,6-át fordította egészségügyre, mely arány az elmúlt 16 évben jelentősen nem változott, csupán két év során emelkedett valamivel a 8%-os szint fölé.
Ez – az egyelőre még nem hivatalos adatok alapján - fejenként mindössze 2100 USD költésnek felelt meg*, amelynél a V4 országok között csak Lengyelországban volt alacsonyabb az egészségügyi költések GDP-hez mért aránya. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ebben az összegben szerepelnek a lakosság által az egészségügyre fordított kiadások is, így a közkiadások vonatkozásában a helyzet még elkeserítőbb. Fontos különbség továbbá, hogy Szlovákiában és Csehországban nemcsak összességében magasabb a fejenkénti egészségügyi költés, de ennek az összegnek nagyobb részét finanszírozza az állam (ez az arány a cseheknél a legmagasabb: 82%, őket követik a szlovákok 79%-kal és utolsók a magyarok és a lengyelek a maguk 68-68%-os arányával). Ez praktikusan azt jelenti, hogy az OECD által mérhető adatok alapján nálunk a lakosság fizeti az amúgy is alacsony egészségügyi kiadások közel harmadát.
Egyesületünk véleménye szerint szükséges lenne az egészségügyi költések GDP-hez mért arányának növelése, ezen belül pedig az állam által finanszírozott hányad emelése a lakossági terhek arányának csökkentése mellett. Így lehetővé válna a gyógyszerek hatékonyabb finanszírozása is és az innovatív gyógyszerek európai bevezetésük után gyorsabban elérhetővé válhatnának a lakosság szélesebb rétegei számára, amivel javíthatnánk a rossz egészségügyi és halálozási mutatóinkon is.


* vásárlóerő-paritáson számolva, aktuális árakon
 

 

Forrás: www.hvg.hu

 

Vissza