Harc a rák ellen: komplex megközelítéssel minden esély adott a népegészségügyi mutatók érdemi javítására

2019.02.07. | Kategóriák: Aktualitások

A rák visszaszorítása érdekében folytatott küzdelem fontos részét képezik a Kormány szűrővizsgálatokon való részvétel növelését, valamint a betegutak egyértelműsítését célzó szándékai, a hatékony betegellátás azonban további komplex lépéseket is megkövetel.

Eredeti cikk megtekintése

 

Évente a világon 9.6 millió ember hal meg rákos megbetegedésben, többen, mint HIV/AIDS, malária és tuberkolózis következtében összesen. 2030-ra szakértői becslések szerint ez a szám 13 millióra növekszik. A daganatos megbetegedések száma tehát világszerte emelkedik, ám Magyarország sajnos különösen érintett, hiszen a jelenlegi adatok alapján itthon minden 4. ember szenved élete során valamilyen daganatos megbetegedésben. A folyamatos egészségügyi fejlesztések és kormányzati erőfeszítések ténye és eredménye elvitathatatlan, azonban sajnos nemzetközi szinten is kiemelkedő hazánkban a daganatos betegségek előfordulási gyakorisága, és az ebből fakadó halálozások terén továbbra a legrosszabb helyen állunk. Évente 33 000-en vesztik életüket rákos megbetegedés következtében, a 100 000 lakosra jutó 281 halálesettel az OECD tagállamok sereghajtói vagyunk. 

 

Éppen ezért az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) teljes mértékben támogatja a Kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának azon lépéseit, amely a megelőzést és a népegészségügyi szűréseken való részvétel növelését célozza. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy égető szükség van a már bejelentett programok mihamarabb tényleges beindítására, illetve azokat tartósan biztosító anyagi, személyi és infrastrukturális feltételek megteremtésére.

 

Magyarország sajnos világelső a vastagbélrák előfordulását tekintve, évente 5000-en halnak meg a betegségben, amely korai felismeréssel jó eséllyel kezelhető lenne. A korábban már bejelentett vastag- és végbélszűrési program  szakmai becslések szerint 500 ember életét mentheti majd meg éves szinten. A 2014-től a 12 éves lányok részére térítésmentessé tett, méhnyakrák megelőzését célzó HPV elleni védőoltás sikere is mutatja, hogy – tekintettel a várható élettartam növekedésre is - érdemes és fontos lenne a további lépések megtétele, így az élethosszon át tartó oltási program bevezetése.

 

Az egyre gyorsuló folyamatok nem csupán a betegség világszintű terjedését érintik, de szerencsére az okosgyógyszerek innovációja is soha nem látott ütemben zajlik: az onkológiai megbetegedések kezelése terén felgyorsultak az események. Ezért - ahogy arra a Rákellenes Világnap apropójan az Emberi Erőforrások Minisztériuma is kitért, - valóban üdvözlendő az új, innovatív daganatellenes gyógyszerek folyamatos hazai bevezetése. Ugyanakkor az AIPM meggyőződése, hogy Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a felgyorsult környezethez. Hiszen amíg a gyakran életmentő innovatív terápiákra a cseh vagy a szlovák betegek átlagosan fél évet várnak, a lassú, bonyolult és túlszabályozott gyógyszerbefogadási folyamatok miatt a magyar betegek gyakran éveket. A halálozási mutatók jelentős javításában az egyéni odafigyelés, a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az innovatív gyógyszerek is kulcsfontosságú szerepet töltenek be, de csak akkor, ha a lehető legrövidebb időn belül valóban el is jutnak a magyar betegekhez. 

 

A hatékony betegellátás azonban nem létezik egyértelmű, jól követhető betegutak nélkül - mint arra Egyesületünk korábban már felhívta a figyelmet, a magyar betegek hosszasan vándorolnak az egészségügyi rendszerben, jelentősen kitolva így a megfelelő kezelés elindítását, és rontva a gyógyulási esélyeiket. Éppen ezért maximálisan egyetértünk a Kormány betegutak egyszerűsítését és egyértelműsítését célzó törekvéseivel, ami azonban a hatékony betegellátásnak szükséges, fontos, de nem elégséges feltétele. Az országos szűrési programokhoz hasonlóan elengedhetetlen a megfelelő finanszírozás, eszközpark és humánerőforrás biztosítása, és nem utolsósorban a hatékony orvos-beteg kommunikáció kialakítása. Ez a komplex megközelítés a rák visszaszorítása érdekében végzett küzdelem során különösen megkerülhetetlen, így bízunk benne, hogy a régóta várt Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program is ehhez alkalmazkodva járul hozzá a népegészségügyi mutatók javításához.

Vissza