Innovációs versenyképességünk erősítése új megoldásokat igényel az oktatás területén is

2018.10.09. | Kategóriák: Aktualitások

Az innovációs rendszer piacképességének erősítését szorgalmazta és az egyetemek innovációs jelentőségét hangsúlyozta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke Budapesten, a 28. Tudományos és innovációs tehetségkutató verseny meghirdetésén.

Birkner Zoltán szerint Magyarország számos területen, többek között az agykutatásban és a gyógyszeriparban is világszínvonalú innovációkat teremthet.

Cikk megtekintése

A kutatás-fejlesztés területén vezető szerepet betöltő gyógyszeripari vállalatokat tömörítő egyesületként meggyőződésünk, hogy az innováció számos területén, így a klinikai kutatóvizsgálatokban is élenjáró magyar gazdaság egyik alapja a korszerű oktatás. Ezért maxmilásan támogatjuk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökének innovációs ökoszisztémát és az ehhez kapcsolódó oktatás jövőjét érintő gondolatait. Az Innovatív Gyógyszergyártók egyetértenek a Magyar Kormány által is képviselt jövőbemutató elképzeléssel, amely szerint a magyar gazdaság kitörési pontját az innováció jelenti. Az oktatásba beemelt innovatív szemlélet gyakorlati megvalósulásának egyik kiváló példája a Debreceni Egyetem, hiszen a klinikai vizsgálatok száma megduplázódott (3000 beteg részvételével, több mint 600 klinikai vizsgálatot végeztek a Klinikai Központban), a bevétel pedig háromszorosára nőtt a Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központ 2013-as alapítása óta.

Azonban a kutatás-fejlesztés minden területén, így a gyógyszerfejlesztési vizsgálatokban való részvételért is egyre kiélezettebb verseny folyik világszerte. Az elmúlt 20 évben jelentős munka révén megszerzett magyar versenyelőny megtartása ezért folyamatos előrekintést és átfogó stratégiát igényel, az alapokat jelentő oktatás, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó életpályamodell területén is. A hazánkba hozott nemzetközi fejlesztések és klinikai vizsgálatoknak direkt és indirekt gazdasági hatásain belül ugyanis nagyon fontos azok munkaerő-megtartó ereje: a jól képzett szakemberek itthontartása mind a betegeknek, mind intézményeknek és vállalatoknak, s nem utolsó sorban az államnak is elemi érdeke.

Ehhez a sokrétű munkához kíván az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szakpolitikai javaslatcsomagja is konstruktív módon hozzájárulni, melynek az oktatással és szakképzéssel kapcsolatos javaslatok szerves részét képezik. Szükségesnek tartjuk:
-    a klinikai kutatások alapját képező, naprakész szakmai kompetenciák és rendszertámogató megoldások orvosképzésbe való beépítését,
-    a vizsgálóhelyi koordinátorok továbbképzését,
-    a klinikai vizsgálatokban résztvevő központok felkészítését és a nemzetközi elvárásoknak, valamint az elméleti és gyakorlati szabályozásnak megfelelő munkakörök kialakítását,
-    a Kormányzat által indított és folyamatban lévő életpályamodell részeként a vizsgálatokban résztvevő szakdolgozókra vonatkozó munkakörök fenntartását és így a munkaerő hosszútávú megtartását.

 

Forrás: Magyar Hírlap

Vissza