Jó hír a betegeknek

2017.05.11. | Kategóriák: Sajtóközlemények, Hírek

A lakosság rossz egészségügyi állapota és fokozatos elöregedése miatt a gyógyszerekre való igény évről évre nő Magyarországon. Éppen ezért nagyon jó hír a magyar betegeknek hogy a lakossági igényeket figyelembe véve a gyógyszerkassza jövőre is bővül.

Az Innovatív Gyógyszergyártok Egyesülete (AIPM) örömmel üdvözli a tényt, hogy a 2018-as költségvetési tervezetben növekszik a gyógyszerkassza nagysága (patikai forgalomban kapható gyógyszerek ártámogatása). A törvénytervezet szerint a gyógyszerkassza mérete 337,4 milliárd forint lesz, ami 18 milliárd forinttal magasabb, mint a 2017-es terv volt.  Ebből 72,4 milliárd forintot a gyógyszergyártók fizetnek majd a tervek szerint, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően jelentős részt vállalva a gyógyszerellátás finanszírozásából. Összehasonlításként, 2016-ban a gyártói befizetésekkel együtt megvalósult teljes költés összesen 328 milliárd forint volt, ehhez képest a növekedés közel 10 milliárd forint lesz, és növekszik a gyógyszerkassza állami támogatásból származó része is.


Mindemellett a hazai gyógyszer-finanszírozás összetettsége miatt ez a kassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel! A tárgyalt költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását, és az ún. tételes finanszírozású gyógyszerekre (tipikusan ilyenek például a modern onkológiai és biológiai terápiák) költött összeget sem, melynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez.


A V4 országok nettó (gyártói befizetésekkel korrigált) gyógyszerköltését vizsgálva, megállapítható, hogy még ezután az emelés után is Csehország nettó állami gyógyszerköltése kb. 50%-kal magasabb lesz, mint Magyarországé, és még így is messze vagyunk a V4 országok átlagától.


A gyógyszergyártók töretlen erőfeszítéseinek eredményeként, a biotechnológiai és a géntechnolgiai fejlesztések nyomán folyamatosan újabb, és a korábbinál hatásosabb, vagy kevesebb mellékhatással járó terápiákat fejlesztenek. Jó hír, hogy júniustól várhatóan 6 új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, de hozzá kell tenni, hogy jelenleg is közel 50 innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény vár befogadásra számos terápiás területen.


A most még hozzáférhetőségre várakozó innovatív terápiák segítenének például a fiatalabb (20-35 éves), aktív krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, reményt adnának a cukorbetegeknek, hogy nem veszítik el a látásukat, illetve számos, a legfrissebb terápiás irányelvekben első választásként ajánlott immunonkológiai daganatellenes kezelés is van közöttük. Befogadásra vár még több más új terápia mellett egy új modern vérfaktor készítmény, amely lehetőséget ad a vérzékenységben szenvedő betegeknek a ritkább adagoláson keresztül a kényelmesebb életvitelre, valamint a súlyos asztmás betegek számára segítséget jelentő új biológiai terápia, amitől akár felére is csökkenhetnek a súlyos asztma rohamok és a szisztémás szteriod kezelés szükségessége is, így jelentősen javulhatna a betegek életminősége.


Végezetül arra is emlékeztetni kell, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyógyszergyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20%-át, és minden évben növekszik a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek.

Vissza