Keringési megbetegedések megelőzését szolgáló programot fogadott el a Kormány

2018.01.11. | Kategóriák: Aktualitások

A sport és az egészséges táplálkozás népszerűsítését, a dohányzás visszaszorítását, illetve a cukor- és a szívbetegek hatékonyabb gondozását, valamint a szívinfarktusos és a stroke-os betegek minél gyorsabb ellátását tűzte ki célul a keringési betegségek megelőzését célzó komplex program, amelyet december végén fogadott el a kormány.

http://magyaridok.hu/belfold/csokkentenek-keringesi-betegsegek-elofordulasat-2655376/

AIPM vélemény:
Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek tehetők felelőssé a halálozások feléért, kialakulásukban kiemelt szerepe van a mozgásszegény életmódnak, a dohányzásnak és a nem megfelelő táplálkozásnak, ezért a preventív intézkedések támogatása nagyban hozzájárulhat e betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
A népegészségügyi programok sikeréhez és a betegek megfelelő terápiás együttműködéséhez véleményünk szerint elengedhetetlen a magyar lakosság egészségértési szintjének javítása, hogy az információt megértés, a megértést pedig tettek is kövessék. Egyesületünk éppen ezért tűzte zászlajára az egészségértés javítását és szervezte meg immár második éve a Nekem szól! Egészségértés díjat, melyre száznál is több programmal pályáztak az egész ország területéről.
Idei pályázóink között többen foglalkoznak a szív- és érrendszeri betegségekkel, ilyen volt a „Társadalmi, gazdálkodó és állami szervezetek kategória” nyerteseinek „Szív city – te is lehetsz hős” pályázata, mely egy applikáción keresztül a köztéri szívmegállás áldozatainak számát hivatott csökkenteni, vagy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Központ Gyermek Intenzív Központja, ahol a gyerekeket és szüleiket kedves mesékkel készítik fel a kórházi kezelésekre. Pályázóink között számos olyan program is szerepelt, melyek már a gyerekek egészségismereteit bővítik és egészségtudatosságát fejlesztik. Ilyen volt például a Dunakeszi Bárdol Lajos Általános Iskola játékos egészség „akadályversenye”, vagy a Szurikáta Alapítvány óvodásoknak szóló, a diabetesz elfogadását segítő, játékos programja.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Nekem szól! Egészségértés díjjal hozzájárulhatunk e fantasztikus programok szakmai elismeréséhez és talán ahhoz is, hogy egyre többen kövessék e jó példákat.

A pályázatokról bővebben:  http://aipm.hu/hu/egeszsegertes/palyazat

 

Forrás: www.magyaridok.hu

 

 

Vissza