Komplex problémákra figyelmeztet a krónikus betegségekből adódó halálozások kiugró száma

2019.01.07 | Kategóriák: Aktualitások

Az észak-magyarországi régióban halnak meg legtöbben krónikus betegségekben az Unión belül, miközben nemzetközi kutatások szerint a rákos megbetegedések ötöde mögött a gyakori krónikus megbetegedések állnak. Forrás: Pénzcentrum

Eredeti cikk megtekintése

Az Eurostat adatai szerint az észak-magyarországi régióban halnak meg legtöbben krónikus betegségek következtében az Európai Unióban: 100.000 lakosra vetítve 1169 haláleset jut. Különösen magas ez a szám az uniós átlaggal összevetve (549 haláleset/100 000 fő). Hasonló eredményre jutott az Európai Lakossági Egészségfelmérés eredménye, amely szerint saját bevallásuk szerint a magyarok 45 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel legalább fél éve. És valóban, ahogyan arra nemrégiben Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is rámutatott, ma Magyarországon 50 év felett minden második ember szenved valamilyen krónikus betegségben. 

Tekintettel arra, hogy hazánk hasonló súlyos kihívásokkal küzd a daganattal összefüggő halálozások terén is (281 haláleset/100 000 fő), különösen fontos a népegészségügyi problémákat összefüggéseiben kezelniKutatások szerint ugyanis a tumoros megbetegedések ötöde, valamint a rákos halálozások harmada mögött a gyakori krónikus megbetegedések állnak. Az eredmények felvetik a krónikus betegségek kezelésének, valamint a rákmegelőző stratégiák újragondolásának szükségességét. Ugyanakkor a kutatások szerint a rákkockázat terén a gyakori krónikus betegségekkel megegyező súlyt képviselnek a fő életmódbeli tényezők (így a dohányzás, helytelen táplálkozás, elhízás, s különösen a fizikai aktivitás). A legtöbbeket érintő mozgásszervi, valamint szív- és érrendszeri betegséget előidéző tényező terén is rosszul állunk, hiszen a magyar felnőttek 26%-a naponta dohányzik, az OECD tagországok közül nálunk a legmagasabb az elhízottak aránya (30%), az egy felnőttre jutó alkoholfogyasztás pedig 10%-kal magasabb, mint az uniós átlag. 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) ezért maximálisan támogatja az egészségügyi kormányzat azon törekvését, mely szerint az új Nemzeti Népegészségügyi Programban nagy hangsúlyt kap a megelőzés kérdése, és prioritásként kezeli az egészségben megélt évek számának növelését, a megelőzhető, korai halálozás csökkentését. Ehhez a célhoz járul hozzá az Európa-szerte a társadalom egészségügyi szemléletformálásának egyik fontos pillérét képező egészségértés fejlesztése is – hiszen egy jobb egészségértésű egyén kevesebb krónikus betegségben szenved, egészségesebben él, jobban betartja a kezelési előírásokat, egészségesebbnek érzi magát és tovább él. Egyesületünk fontosnak tartja, hogy ez a koncepciója megfelelő hangsúlyt kapjon Magyarországon is, ezért indítottuk útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot, s decemberben immár harmadik alkalommal adtuk át ünnepélyes keretek között a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat. Ugyanakkor a lakosság egészségi állapotának javítása nem képzelhető el egy megfelelően finanszírozott, a soha nem látott mértékű innováció következtében folyamatosan bővülő terápiás választékhoz egyenlő és gyors hozzáférést biztosító egészségügyi rendszer kialakítása nélkül. Egyesületünk ezért a felelős munkával valóban elérhető célért kíván továbbra is együtt gondolkodni és közösen dolgozni az egészségügy különböző területein, annak minden szereplőjével.

 

 

Vissza