Magyarország a GPD-jének alig több, mint 5%-át költötte az egészségügyi ellátásra

2017.09.11. | Kategóriák: Aktualitások

A legfrissebb Eurostat jelentés alapján Magyarországon az állam az unió átlagánál kevesebbet költött egészségügyi ellátásra. Statisztikák szerint a gyógyszerekre fordított támogatás összege is az egyik legalacsonyabb Európában.

„Az Európai Unió (EU) tagállamai összesen közel 1058 milliárd eurót (egy euró mintegy 310 forint), az unió GDP-jének 7,2 százalékát fordították egészségügyre. Magyarországon az állam az unió átlagánál kevesebbet, GDP-jének alig több mint 5 százalékát költötte az egészségügyi ellátásra – derül ki az Eurostat pénteken kiadott felméréséből. Az egy főre jutó, 3000 eurót meghaladó, egészségügyre fordított tagállami kiadás Luxemburgban volt a legtöbb (4112 euró), majd a sorban Dánia (4094 euró), Hollandia (3194 euró), Svédország (3170 euró), Ausztria (3149 euró), Írország (3138 euró) és az Egyesült Királyság (3020 euró) következik. A lista másik végén Románia (340 euró), Bulgária (343 euró), Lettország (468 euró), Lengyelország (520 euró), Ciprus (532 euró) és Magyarország (592 euró) sorakozik.”

http://www.haon.hu/az-unios-tagorszagok-tobb-mint-1000-milliard-eurot-koltottek-az-egeszsegugyre/3594183

Számos szakértő hangsúlyozta a témával kapcsolatban – és ezzel egyesületünk is egyetért – hogy pusztán a költések emelése önmagában nem elégséges, a növelés fontos, hogy együtt járjon olyan változásokkal az egészségügyben, amelyekkel a megelőzés és a gyógyítás valóban sikeresebbé és hatékonyabbá válik.

Az innovatív terápiák olyan megoldást nyújtanak, melyekkel esetenként kiválthatók költséges műtétek, lerövidíthetők, vagy megelőzhetők kórházi kezelések. Az egészségügyi költéseken belül a gyógyszerekre szánt állami ráfordítás tekintetében elmondható, hogy Magyarország 2016-ban a GDP 1,1%-át fordította gyógyszertámogatásokra (patikai gyógyszerkassza), melynek ráadásul közel 20%-át minden évben maguk a gyártók fizetik. Ez Európán belül az egyik legalacsonyabb érték, egyesületünk szerint a legkorszerűbb gyógyszerek támogatásba fogadása és ezzel együtt  a gyógyszertámogatásra fordított keret növelése hozzájárulna a lakosság jobb egészségi állapotához, a magyar emberek hosszabb és egészségesebb életéhez.

 

 

Forrás: hoan.hu/MTI

Közzététel dátuma: 2017. aug. 25.

További vélemények

Vissza