Mérsékelten javuló demográfiai mutatók

2018.09.12. | Kategóriák: Aktualitások

A KSH adatai alapján az első félévben kevesebb halálozás és születés volt Magyarországon 2017. azonos időszakához képest, és összességében csökkent a természetes népességfogyás.

A statisztikák szerint a halálozások száma 3,8%-kal volt kevesebb 2018. első hat hónapjában, mint az előző év azonos időszakában, míg ugyanez a szám a születéseket tekintve 2,4%-kal csökkent. Az idei évben június végéig 2637-tel kevesebb halálozás történt, illetve 1040-nel kevesebb újszülött látott napvilágot magyar földön, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Összességében a népességfogyás 0,3 ezrelékponttal mérséklődött, és jelenleg 0,5%-ra tehető.

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/ksh__merseklodott_a_termeszetes_fogyas?utm_source=newsletter&utm_medium=medicalonline_orvosi_hirlevel&utm_campaign=23014

A fenti számok javuló tendenciát mutatnak, ami örömteli hír, azonban az összkép ennél szomorúbb helyzetet mutat: Magyarország népességfogyása az elmúlt év első félévéhez viszonyítva javult ugyan, a fejlődés azonban csekély mértékű, és a 0,5%-os népességfogyás még mindig azt jelenti, hogy éves szinten közel 50.000 fővel több magyar hal meg, mint amennyi születik.
Ha pedig kitekintünk az országon kívülre is, a statisztikák a következő képet festik nekünk: a folyamatos növekedés ellenére (2016: 76,2 év) továbbra is 5 évvel marad el a magyarok várható élettartama az uniós átlaghoz képet (81 év). Ez a V4-es országok összehasonlításában azt jelenti, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is előttünk jár ebben a mutatóban.
Magyarországon a születési szám csökkenése mellett a népességfogyás fő okai között említendők azon halálozások, amelyek jelentős része prevenció, időben megkezdett egészségügyi ellátás és megfelelő terápia mellett elkerülhető lenne. Kétségbeejtő adat, hogy Magyarország sereghajtó az OECD tagállamai között a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozások tekintetében, míg a leggyakoribb haláloknak számító szív- és érrendszeri megbetegedések következtében kétszer annyian vesztik életüket itthon, mint az uniós átlag.  A jelenlegi, cseppet sem ideális helyzet javítására az egészségügy átgondolt és teljeskörű fejlesztésére van szükség az infrastruktúra javításától a finanszírozás felülvizsgálatáig bezáróan. Ezek az előremutató változások összetett, számos tényezőt magában foglaló előkészítést és felelős szakpolitikai gondolkodást kívánnak, amit az AIPM a rendelkezésére álló eszközökkel támogat, és minden lehetséges partneri támogatást biztosít az egészségügyi kormányzat számára a fejlesztések elősegítéséhez.

 

Forrás: www.medicalonline.hu

Vissza