Minden második magyarországi lakos krónikus beteg

2018.03.05. | Kategóriák: Aktualitások

„A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a magyarországi lakosság 45 százalékának van valamilyen krónikus betegsége, amely legalább hat hónapja tart, vagy előreláthatólag minimum ennyi ideig fog tartani. A kutatást megelőző évben krónikus betegségek közül a vezető helyen a magas vérnyomás, a mozgásszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek álltak.”

https://www.vg.hu/vallalatok/minden-masodik-magyarorszagi-lakos-kronikus-beteg-2-809275/


AIPM vélemény:
A magyar emberek egészségügyi állapota rosszabb, mint az európai átlag, és még a V4 országokhoz képest is rosszabbak az életkilátásai. A tipikus, sok embert érintő krónikus betegségek, mint például a magas vérnyomás is hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon 100 ezer emberből kétszer annyian halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint az európai uniós átlag. Sajnos a kedvezőtlen egészségügyi kilátások alól a munkaképes korosztály sem kivétel, a korai halálozási listát is Magyarország vezeti Európában, ezért nálunk van a legtöbb elvesztett aktív életév.

A rossz egészségügyi állapot mögött jelentős mértékben az életmód áll. A magyar lakosság nagy része sajnos egyáltalán nem sportol, nem mozog és nagy arányban elhízott. A változtatáshoz azonban alapvető lenne az egyesületünk által is felkarolt és az utóbbi időben számos szakmai fórumon is hangoztatott egészségértés fejlesztése, hiszen felmérésünk is alátámasztja, hogy Magyarországon minden második embernek nem megfelelő az egészségértési szintje. Az embereknek nemcsak meg kellene értenie a dohányzás, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás általános káros következményit, de azt is fel kellene tudniuk mérni, hogy ez személy szerint rájuk nézve mit jelent, és el kellene jutniuk a változtatás szükségességéig.

Az egészségügyi rendszer és a lakosság egészségértésének fejlesztését – már gyermekkortól kezdve - egyesületünk véleménye szerint kart karba öltve kellene végezni, hiszen egy egészségtudatosabb társadalom az egészségügyi erőforrások hatékonyabban felhasználását is elősegítené. Sürgető a változtatás, hiszen az ország gazdasági teljesítményének alapja a megfelelő számú és egészséges aktív munkaerő, mely a fenti statisztikák fényében egyre csökken.

Ehhez az egészségügyi szereplők összefogása elengedhetetlen, melyben az egyesületünk által képviselt tagvállalatok is aktívan részt vesznek, nemcsak a lehető legmodernebb és legkevesebb mellékhatással rendelkező új terápiák kifejlesztésével és bevezetésével, de számos, a lakosság egészségügyi ismereteit fejlesztő programmal is.

 

Forrás: Világgazdaság

Vissza