Össznemzeti cél kell legyen a kiváló magyar átoltottsági ráta megtartása

2019.01.22. | Kategóriák: Aktualitások

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) többek között az oltásellenes mozgalmakat nevezte meg a 2019-es év tíz legfenyegetőbb közegészségügyi veszélyeként. Biztató, hogy a kormányzati lépések a kiváló hazai átoltottsági arány további erősítése felé hatnak.

A WHO jelentés megtekintése
 
Számos komoly kihívással néz szembe a világ közegészségügyi szempontból 2019-ben is, így az egyre ellenállóbb kórokozóktól kezdve az elhízás és a mozgásszegény életmód okozta betegségekig. A tíz közegészségügyi veszélyforrás közül is kiemelkedik a főleg a fejlett országokban terjedő vakcinaellenes mozgalom. A súlyos tévhiteken alapuló tevékenységek következtében olyan, a vakcináknak köszönhetően évek óta megelőzhető súlyos betegségek járványa fenyeget, mint a kanyaró vagy a magyarul torokgyíkként ismert, nem ritkán halálos kimenetelű diftéria. 

A modern orvoslásnak és az innovatív gyógyszereknek köszönhetően az elmúlt közel fél évszázadban rengeteg súlyos, korábban gyakran halálos kimenetelű betegség vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyan kezelhetővé. Ezen belül is a – WHO adatai szerint 26 – betegséget megelőző oltásokat tekinthetjük a tudomány egyik legnagyobb vívmányainak. Többek között olyan súlyos megbetegedéseket előzhetünk meg vagy enyhíthetjük azok lefolyását, mint a nyolcvanas években legyőzött himlő, a mára már csak pár országban problémát jelentő járványos gyermekbénulás, a rotavírus-fertőzés, a méhnyakrák, az influenza, a rubeola, a mumpsz, vagy a már említett kanyaró és torokgyík. Az oltásellenesség terjedése következtében a WHO jelentése alapján a kanyarós esetek száma globális szinten jelentősen megugrott (30 százalékos növekedést regisztráltak), az átoltottsággal pedig az EU-n belül is problémák vannak, hiszen 2017-ben négyszer annyi esetet regisztráltak, mint 2016-ban

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint a magyar hatósági működés kiválóságát jelzi, hogy az UNICEF gyermekek jóllétét vizsgáló jelentése alapján Magyarország 99 százalékos immunizációs rátával a fejlett országok listájának élén végzett (2013), a 12-23 hónapos magyar gyerekek átoltottsági rátája pedig évek óta stabilan a világ élvonalában helyezkedik el közel 100%-os aránnyal. 

Ezt a kiváló eredményt fontos megtartanunk. Ez irányba hat a kormányzat legutóbbi döntése is, amely szerint felkerült az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina. Hasonlóan üdvözlendőnek tartjuk a dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár által minap bejelentett tervezetet, mely szerint a kormány kiterjesztené a 12 éves fiúkra is a HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében. 

Az oltásellenes mozgalmat tápláló tévhitek és veszélyes álgyógymódok terjesztése ellen – a megfelelő szabályozás és hatósági munka mellett – a szakmai alapokon nyugvó, közérthető, széles réteget elérő tájékoztatással lehet és kell fellépni. Ezért díjazza Egyesületünk a Nekem Szól! Egészségértés Pályázat keretében évről-évre az olyan innovatív megoldásokat alkalmazó programokat, mint amilyen a Mályvavirág Alapítvány tizenévesek körében végzett kampánya is volt: a kategóriájában első helyet elnyerő program népszerű mobilalkalmazással érte el, hogy a nehezen megszólítható tinédzserek között is beszédtéma legyen a méhnyakrák megelőzésében fontos HPV elleni védőoltás. 

Vissza