Pangea-akció: százhatvanmillió forint értékben foglaltak le hamis gyógyszereket Magyarországon

2017.10.10. | Kategóriák: Aktualitások

Több mint százhatvanmillió forint értékben foglalt le csaknem százezer darab gyógyszert a rendőrség Magyarországon a Pangea elnevezésű, hamis és illegális gyógyszerek kereskedelme elleni nemzetközi akcióban.

“Az Interpol által koordinált Operation Pangea X. akció célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működésének megszüntetése. A lefoglalt készítmények között főként fájdalomcsillapítók, epilepszia elleni készítmények, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek, potencianövelő tabletták vannak, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is. Gyógyszerhamisítás esetén nem csak a szellemi tulajdonjogot sérti a hamisító, az illegális előállítás, szállítás után az elkövetők nem fizetnek járulékot, ráadásul az illegális, hamis gyógyszerek jelentős veszélyt jelentenek az egészségre.”

http://www.haon.hu/pangea-akcio-szazhatvanmillio-forint-ertekben-foglaltak-le-gyogyszereket-magyarorszagon/3630639

Az AIPM hathatós közreműködésével alakult meg 2017. július 10-én a HUMVO névre hallgató szervezet, melynek célja, hogy az ellátási láncba került hamisított gyógyszereket kiszűrje és elmininálja, ezen keresztül nagyban javítva a betegbiztonságot, és elősegítve, hogy a páciensek csak eredeti, és bizonyítottan hatékony készítményekhez jussanak hozzá a gyógyszertárakban. Gyógyszereinket érdemes legális forrásból, vagyis patikákból beszereznünk, amely ellátórendszer biztonságosságán a kezdeményezés nagyban fog javítani. Az informatikai rendszer lényege, hogy 2019-től minden gyógyszer egyedi azonosítóval lesz ellátva (szerializálva), ami által nyomon követhetővé válik egészen addig a pontig, amíg a beteg kezébe nem kerül a patikában. A magyar rendszer az európaihoz közvetlenül kapcsolódik, így nemzetközi szinten is lekövethetővé téve a szerializált gyógyszereket.


Forrás: www.haon.hu
Közzététel dátuma: 2017.09.27.

 

További vélemények

Vissza