Tízmilliárdos fejlesztések lesznek az onkológiai intézetben

2018.02.13. | Kategóriák: Aktualitások

„Idén több mint 5 milliárd, az elkövetkező években 10,3 milliárd forint jut az Országos Onkológiai Intézet fejlesztésére - mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője vasárnap, amikor átadták az intézmény 1,7 milliárd forintból beszerzett, kiemelkedő pontosságú és eredményességű sugárterápiás eszközét.”

http://www.origo.hu/itthon/20180204-a-kovetkezo-evekben-tizmilliardos-fejlesztesek-valosulnak-meg-az-onkologiai-intezetben.html

AIPM vélemény:
Az onkológiai fejlesztésekre óriási szükség van, hiszen Magyarországon a legmagasabb a daganatos betegségek okozta halálozások száma lakosság arányosan az EU-n belül, ami az EU átlagának közel 1,5-szerese. A lesújtó adatoknak összetett okai vannak, de a nem megfelelő életmód mellett bizonyára szerepet játszik a gyakran elhúzódó diagnózis, a későn megkezdett életbevágó kezelés és a modern terápiák gyakran nehézkes elérhetősége. A legutóbbi átfogó, az európai egészségügyi ellátás színvonalát vizsgáló tanulmány, az Egészségügyi Fogyasztói Index adatai is azt mutatják, hogy a magyarországi egészségügyi rendszer több területen is fejlesztésre szorul. Ilyen például a diagnosztizált onkológiai betegek első kezelésének 21 napon belül történő megkezdése. A rákbetegek száma világszerte sajnos exponenciálisan nő, a WHO előrejelzése szerint 2030-ra Magyarországon minden 4. embert érinteni fog ez a betegség.
Egyesületünk véleménye szerint az ellátórendszer ma még nincs megfelelően felkészülve a folyamatosan emelkedő betegszámra, ezért üdvözítőek a fejlesztések ezen a kiemelt területen, legyenek azok akár diagnosztikai készülékek, akár intézményi fejlesztések, akár korszerű terápiák elérhetővé tétele. Reméljük a jelenleg is befogadásra váró, modern onkológiai terápiák hamarosan elérhetővé válnak a betegek számára a rendes támogatási rendszerben, és csökken az új onkológiai terápiák átlagosan 3,7 évnyi várakozási ideje a támogatásba való befogadásra.

 

Forrás: www.origo.hu

Vissza