Hogyan finanszírozzák jelenleg a gyógyszereket?

A gyógyszerek jelenlegi magyarországi társadalombiztosítási (TB) támogatásának rendszere rendkívül bonyolult. A finanszírozó (Országos Egészségbiztosítási Pénztár, OEP) számtalan finanszírozási technikát alkalmaz, a TB támogatási rendszer számos egyedi megoldást tartalmaz és nagyban épít a gyógyszergyártók és -nagykereskedők által nyújtott kedvezményekre és az általuk teljesített visszafizetésekre.

Az OEP különböző módon finanszírozza:

  • a patikában vényre kiadható gyógyszereket (ezen belül is például a generikus és lejárt szabadalmú készítményeket, a biológiai és biohasonló gyógyszereket, valamint néhány betegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket)
  • az úgynevezett tételes finanszírozással a kijelölt intézményekben elérhető gyógyszereket,
  • a speciális beszerzésű gyógyszereket (ún. különkeretes gyógyszerek)
  • az egyéb kórházi felhasználású gyógyszereket
  • a vakcinákat

Ezt egészíti ki az egyedi méltányosság alapján történő gyógyszertámogatás rendszere, mely a TB támogatással nem rendelkező gyógyszereket teszi elérhetővé a rászoruló betegek számára egyedi, orvosszakmailag indokolt esetekben (ide kattintva tájékozódhat az egyedi méltányossági támogatásról az OEP honlapján).

Az OEP különböző támogatási kulcsokat alkalmaz, vagyis különböző mértékben támogatja a patikában vényre kiadható gyógyszereket, az alkalmazott támogatási kategóriák (százalékok) a következők:

  • 25%-os, 55% -os és 80%-os normatív támogatáskulcsokat, valamint
  • 50%-os, 70%-os, 90%-os és 100%-os indikációhoz kötött (emelt, kiemelt) támogatáskulcsokat alkalmaz a patikában vényre kiadható gyógyszerek esetében.

Vannak tehát készítmények, melyeket 100%-ban finanszíroz az OEP és a beteg csupán az úgynevezett 300 Ft-os dobozdíjat fizeti meg, és vannak olyanok, melyeket 25-90%-ban finanszíroz az OEP, a fennmaradó részt pedig a beteg hozzájárulása (térítési díj) teszi ki.

A gyártók is jelentősen hozzájárulnak a patikában vényre kiadható gyógyszerek finanszírozásához: 2015-ben 61 milliárd Ft-ot fizettek vissza.

A gyártókón kívül a gyógyszer-nagykereskedők is kiveszik részüket a gyógyszertámogatás rendszeréből: a jelenlegi szabályozás értelmében forgalmuk 2,5%-át kell visszafizetniük a TB kasszába.

A tételes, speciális beszerzésű és egyéb kórházi felhasználású gyógyszerekhez térítésmentesen juthat hozzá a beteg, a közbeszerzést megnyerő gyógyszergyártók pedig a vényköteles patikai forgalmú készítményekhez hasonlóan számos, jelentős mértékű kedvezményt biztosítanak az OEP számára.