TOROKGYÍK - DIFTÉRIA

Mi okozza a diftériát vagy más néven a torokgyíkot?

A diftéria kórokozója egy baktérium, a Corynebacterium diphteriae. A betegség súlyos tüneteiért a baktérium által termelt méreganyag, azaz toxin a felelős.

Hogyan terjed a diftéria (torokgyík)?

A garatban, torokban élő diftéria baktériumok cseppfertőzéssel, főként köhögés, tüsszentés útján terjednek emberről emberre. Ritkán szennyezett, rosszul gyógyuló, lepedékkel borított, fertőzött sebek váladéka is fertőzhet.

Milyen hosszú a diftéria (torokgyík) lappangási ideje?

A diftéria lappangási ideje rövid: 1-10 nap, átlagosan 2-5 nap.

Melyek a diftéria klinikai tünetei?

A kezdeti tünetek a megfázáshoz, meghűléshez hasonlítanak, melyet enyhe láz, torokfájás, hidegrázás kísérhet. Főként a hátsó garatfalon fekélyek, majd álhártya képződik. A légutakban megjelenő fehéres-kékes álhártya rekedtséget, hangadási képtelenséget és ugatásszerű köhögést okozhat. Hasonló elváltozások jelenhetnek meg az orrban, a gégében a szemeken, a hüvelyben és a bőrön is.

Melyek a diftéria lehetséges szövődményei?

A diftéria súlyos, szövődményes lefolyásáért főként a baktérium által termelt méreganyag, azaz toxin a felelős. A toxin hatására leggyakrabban szívizomgyulladás alakul ki, mely veszélyes szívritmus zavarhoz, sőt szívelégtelenséghez vezethet. Olykor méreganyag okozta idegi eredetű, átmeneti izombénulások jelentkezhetnek, melyek közül a légző izmok bénulása légzésleállást okozhat. A légzőizom bénulása esetén növekszik a másodlagos tüdőgyulladás kialakulásának esélye is.

A garatban és gégén tapadó álhártya kialakulása és leválása kapcsán is nyelési és légzési elégtelenséghez, fulladáshoz vezethet.

Mennyire súlyos betegség a diftéria?

A diftéria súlyos betegség, a betegek 5-10%-a meghal, sőt egyes korcsoportokban (5 év alatt, 40 év felett) a halálozás elérheti a 20%-ot is. 2012 és 2016 között az EU-ban összesen 216 diphteria esetet jelentettek, amelyből 134-et okozott C. diphtheriae. Az utóbbi 5 évben a C. diphtheriae esetek száma nőtt, különösen a betegség importált kután formájáé. Lettország az egyetlen európai ország, ahol a kórokozó endogén transzmisszióját megfigyelték. 2015-ben Spanyolországban, 2016-ban Hollandiában halt meg két oltatlan kisgyermek. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ, majd Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiban 2013 és 2018 között bejelentett eset nem található. A Magyarországra beutazók közvetítésével a "behurcolás" lehetősége mindig fennáll.

Hogyan állapítható meg a torokgyík?

A beteg torokváladékának (sebváladékának) laboratóriumi vizsgálata alapján igazolható a fertőzés. Tekintettel a betegség gyors lefolyására, klinikai gyanú esetén, az eredmény bevárása nélkül szükséges a terápia elkezdése.

Hogyan kezelhető a diftéria?

Torokgyík esetén antibiotikummal és a mérgező toxint semlegesítő ellenanyaggal, azaz antitoxinnal történő együttes kezelés szükséges.

Meddig fertőz a diftériában szenvedő beteg?

A beteg többnyire az antibiotikum kezelés megkezdését követően 48 órával már nem terjeszti a betegséget. Esetenként azonban, a betegek a megfelelő kezelés ellenére is torkukban hordozhatják a baktériumot. Az antibiotikum terápiát ennek megfelelően két negatív tenyésztési eredmény birtokában javasolják abbahagyni.

Diftériában szenvedő beteg közvetlen környezetében élő személyek védettségét ellenőrizni kell.

El lehet-e többször kapni a torokgyíkot?

Igen. Ezért a diftériából gyógyult személyt minél hamarabb védőoltásban kell részesíteni. Az itt szereplő információk nem minősülnek orvosi tanácsnak.

Bővebb információért, kérjük, forduljon kezelőorvosához illetve egészségügyi szakemberhez.

forrás: www.sanofipasteur.hu

https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/AER_for_2016-diphtheria.pdf