A magyar betegek biztonságos ellátását veszélyezteti a gyógyszerforgalmazókat terhelő újabb különadó

A forint árfolyamának folyamatos gyengülése, a pandémia, majd az ukrán háború már eddig is súlyosan veszélyeztette a biztonságos hozzáférést számos modern gyógyszeres terápiához, amit a különadó aránytalan és nagymértékű emelése csak tovább tetéz, és aminek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek. Az innovatív gyógyszergyártók – mint ahogyan a múltban is minden alkalommal, amikor erre szükség volt – felelősen vállalják a rájuk rótt kötelezettségeket. Ugyanakkor leszögezik, hogy a döntést elhibázottnak és veszélyesnek tartják, illetve a helyzet kiegyensúlyozásához a gyógyszerekhez való hozzáférés kiszámíthatóságát megerősítő, azonnali, érdemi és támogató intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében az AIPM a szakmai párbeszéd haladéktalan megindítását, valamint a gyógyszeriparral kötendő új megállapodás keretében a hozzáférés gyorsítását és kiszámíthatóságát erősítő közös intézkedési terv megvalósítását kéri az új kormánytól.

A pandémia utáni, az ukrán konfliktus által felerősített negatív hatások alapjaiban rengették meg a gyógyszerekhez való biztonságos és kiszámítható hozzáférést: a forintárfolyam mélyrepülése csak az elmúlt négy évben közel 260 milliárd forintos veszteséget okozott a vényköteles termékeket forgalmazó cégeknek, ami számos terápia esetén már-már fenntarthatatlan piaci körülményeket teremtett. Mindezek fényében érthetetlen a kabinet által bevezetett különadó ezen gyógyszerekre való kiterjesztése. A változatlan hatósági árak, a hatalmas méretű árfolyamveszteség, a folyamatosan növekvő gyártási költségek és az egyre erősödő inflációs nyomás mellett ugyanis – amelyek önmagukban is veszélyeztetik az ágazatot – a gyógyszerforgalmazók eddig is több különböző jogcímen fizettek már különadót. Ennek összege csak tavaly 96 milliárd forintot tett ki, és 2010-től kezdve összességében már mintegy 900 milliárd (!) forintnyi extra bevételhez juttatta a költségvetést. Sőt, a frissen benyújtott 2023-as költségvetési törvényjavaslatban foglaltak szerint a gyógyszertámogatásra fordított állami kiadásokból jövőre is minden 5. forintot a gyógyszergyártók különadója fedez majd.

A gyógyszereket érintő adókulcs 28%-ra történő emelése a tízezer forintnál magasabb termelői árú készítmények hazai forgalmazását nehezíti meg. Azaz kifejezetten az olyan, magasabb hozzáadott értékű terápiákat érinti, mint például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek, vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények. Az új adó bevezetése önmagában egy 40%-os adóemelést jelent, miközben maradnak olyan készítmények, amelyek után egyáltalán nem kell fizetni adót, míg egyes innovatív terápiák esetében már elviselhetetlenül magas, 38%-os terhet jelent majd a különadó. Összességében is elmondható azonban, hogy a 20 milliárd forintos ún. „extraprofitadó” több mint 80%-a kizárólag az innovatív gyógyszercégeket terheli, így a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extra adó többségét befizetni – miközben ezen készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget.

Az eddig is magas gyógyszeripari különadók és az elmúlt évek jelentős árfolyamgyengülése rendkívül negatívan érintette a társadalombiztosítási támogatással rendelhető terápiákat forgalmazó gyógyszercégeket” – hangsúlyozta dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. Szerinte nem kellően megalapozott a kormány következtetése a vényköteles szektorban képződő extraprofitról, ezért a kívánt cél helyett az adóemelés a magyar betegek biztonságos gyógyszerellátását sodorja veszélybe. Ráadásul már az eddigi terhek és a jelenlegi makrogazdasági adottságok miatt a megszokott hozzáférési színvonal megőrzése is érdemi és támogató kormányzati beavatkozást igényelne. Az új adókkal azonban már nem csak a magyar betegek új terápiákhoz való hozzáférésének esélye szűkült jelentősen, hanem egyes, már elérhető terápiák folyamatos hozzáférése is veszélybe kerülhet. Miközben a gyógyszercégek terhei egyre nőnek, az új modern készítményekhez való hozzáférés lelassult: minden korábbinál nagyobb számú, több mint 120 terápia vár befogadásra, amelyek közül 85 esetében minden szakmai előkészítés megtörtént, így csak a végső döntésre várnak.

Dr. Holchacker Péter arra is emlékeztetett, hogy hazánkban a magyarok általánosan rossz egészségügyi állapota következtében különösen nagy jelentősége van a kiszámítható és biztonságos ellátásnak. „Bízunk abban, hogy a kormány mindennél előbbre valónak tekinti a magyar betegek érdekeit, biztonságos gyógyulását, stabil gyógyszeres ellátását” – mondta a szakember, aki szerint az AIPM továbbra is nyitott az érdemi szakmai párbeszédre a minden fél számára megnyugtató megoldás megtalálása érdekében. Ezt elősegítendő, az egyesület egy, a gyógyszeriparral kötendő új kormányzati megállapodás megkötését javasolja: ezzel nem pusztán a terápiák tömeges elérhetetlenné válása akadályozható meg, hanem a kormány és az iparág számára egyaránt kiszámítható finanszírozási és piaci környezet biztosítható általa.