Életmentő terápiák várnak a befogadásra - Az innovatív gyógyszeripar közben ugrásra kész (Portfolio)

2021.02.08. | Kategóriák: Aktualitások

A koronavírus-járvány rámutatott arra: a gyógyszerfejlesztés és a makrogazdasági mutatók között egyértelmű az összefüggés - fogalmazott a Portfolio-nak adott interjújában Kókai-Nagy Ákos.

Az Innnovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke úgy vélekedett: a pandémia bebizonyította azt is, hogy az innováció érték, a gyógyszerinnováció pedig befektetés a jövőbe. Szerinte a vakcina egy év alatt történő kifejlesztése óriási teljesítmény az iparág részéről, és a kormányok már az új mutációk elleni készítményeket is ezektől a gyártóktól várják. Az AIPM elnöke egyúttal más fertőző betegségek társadalmi következményeire is felhívta a figyelmet, ezeket csak átmenetileg szorítja háttérbe a járvány. Mindezeken túl a beszélgetés során szóba került az állam szerepvállalása a gyógyszerpiacon, az innovatív terápiák hozzáférése, a klinikai vizsgálatok előnyei, a minisztériumok és az egyesület ezeken a területeken zajló együttműködése, valamint a különadók ügye. A szakember elárulta: 2020-ban 100 milliárd forintos nagyságrendű extra terhet viselt az iparág az ágazati adók következtében, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben nem az adómérséklés a szektor elsődleges szempontja.

 

 

 

Milyen tanulsággal szolgált a járvány az innovatív gyógyszeripar számára?

 

Az iparág annak ellenére jól vizsgázott, hogy tavaly korábban soha nem tapasztalt társadalmi és politikai nyomás nehezedett rá. Sikerült azonban ellenállni, hiszen

a gyártók a vakcinafejlesztés során nem ugrottak át klinikai fázisokat, mindenki számára evidens volt, hogy a korábbiakhoz hasonlóan be kell tartani az ilyen fejlesztéseknél szokásos, nagyon magas minőségi elvárásokat támasztó protokollt.

 

A fejlesztést segítette, hogy korábban nem látott erőforrás-átcsoportosítás, példátlan együttműködés alakult ki a szereplők között. A gyártók már a klinikai vizsgálatok kezdetétől publikussá tették az eredményeket. Fontos kétszer is aláhúzni, hogy a vakcina kifejlesztése óriási teljesítmény: 2020 januárjában történt meg a vírus genomszekvenálása, és ehhez képest alig egy éven belül, 2021 januárjában már oltanak a készítményekkel, amiket a hatóságok jóváhagytak. Az innovatív gyógyszergyártók emellett már fejlesztik az új mutációk elleni készítményeket is.

Most élesben, közvetlenül láthatunk rá arra, mekkora hatása van az innovatív terápiák fejlesztésének az emberek egészségére, a világgazdaság működésére.

 

Tovább a teljes interjúra: portfolio.hu 

 

Vissza