Sajnos rendkívül keresettek az ellenőrizetlen kiegészítő gyógymódok

2018.05.08. | Kategóriák: Aktualitások

Az emberek 60-70 százaléka érdeklődik kiegészítő gyógymódok iránt, és sok esetben az interneten keresik a lehetséges megoldásokat.

Hegyi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem tanára az M1-en nyilatkozott arról, hogy sokan az interneten keresnek segítséget, viszont a betegek biztonsága érdekében fontos, hogy képzett gyógyító adjon tanácsot. Magyarországon az úgynevezett természetes gyógymódok gyakorlása mind orvosi, mind nem orvosi diplomával rendelkezőkre vonatkozóan is szabályozott. Ugyanakkor az egyetemi oktató megjegyezte, az erről szóló jogszabály 1997-es, és úgy vélekedett, időszerű lenne a rendelet megújítása, aktualizálása.

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/keresett_kiegeszito_gyogymodok

A modern orvostudomány a bizonyítékon alapuló gyógyítás pártján áll, mert a betegeket olyan terápiákban részesíti, amelyek követik a tudomány legújabb állását és pontos adatok, vizsgálatok alapján kínálja fel a legmodernebb kezeléseket a páciensek részére. Ezek nélkül az elmúlt évtizedek áttörései és a küszöbön álló legmodernebb innovációk sem lehetnének a mindennapjaink részei.
Mindezek mellett napi tapasztalat, hogy a betegek az ún. komplementer vagy hagyományos medicinát is egyre bővülő körben veszik igénybe, melyek felkutatására általában az internetet hívják segítségül. Bármennyire vonzónak is tűnnek azonban az interneten szabadon elérhető tartalmak nyújtotta hamis ígéretek, kifejezetten veszélyes nem hiteles, sőt, esetenként egyenesen tudománytalan módszerekkel legfontosabb kincsünket, az egészségünket veszélyeztetni.

Egyesületünk éppen ezért fontosnak tartja az egészségértés fejlesztését, ami egyaránt magába foglalja a tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslás betegek számára érthetőbb és befogadhatóbb módon történő közvetítését és azt is, hogy az ellátórendszeren kívül – például az interneten – fellelhető egészségügyi információk minél hitelesebb és közérthetőbb formában kerüljenek az olvasók elé.  Ezt a felelős munkát értékelendő, az AIPM által alapított és 2017-ben újból kiírt Nekem Szól! Egészségértés Díj pályázaton az Egészségkommandó nyerte el a különdíjat, akik az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat egy az átláthatóságot és szakmaiságot vizsgáló, objektív szempontrendszer alapján értékelik és látják el egy jelképes pecséttel, ezzel segítve elő, hogy előtérbe kerüljenek az értékes, hiteles egészségügyi weboldalak.

 

Forrás: www.medicalonline.hu

 

Vissza