Öt lépés a COVID-19 elleni védőoltások igazságos elosztásáért

Az innovatív vakcinagyártók és biotechnológiai vállalatok élen járnak a COVID-19 elleni vakcinák fejlesztésére és gyártására irányuló globális küzdelemben. Hatalmas erőfeszítésük pedig sikerrel jár.

Világszerte több mint 200 klinikai vizsgálat, valamint a gyártók közötti közel 300 partnerség és együttműködés kialakítása után a COVID-19 elleni vakcina gyártása néhány hónap leforgása alatt nulláról 2,2 milliárd adagra nőtt május végéig, és becslések szerint 2021 végéig eléri a 11 milliárd dózist (itt láthatók az Airfinity adatai).

Ez a mennyiség elegendő lesz a világ felnőtt lakosságának beoltásához. 

Azonban, bár rendkívül fontos lenne, a COVID-19 elleni vakcinák jelenleg nem egyenlően jutnak el világszerte a lakossághoz. 

A gyártóknak, a kormányoknak és a civil szervezeteknek sürgősen együtt kell működniük az egyenlőtlenség elleni további lépések megtétele érdekében. Haladéktalanul figyelmet kell fordítani a vakcinadózisok felelős elosztásának javítására és a gyártás maximalizálására anélkül, hogy a minőség és a biztonságosság csökkenne.

Ennek érdekében azINNOVATÍV VAKCINAGYÁRTÓK ÉS BIOTECHNOLÓGIAI VÁLLALATOK vállalják, hogy:

JAVÍTJÁK A VAKCINADÓZISOK ELOSZTÁSÁT:

  • Haladéktalanul együttműködnek azokkal a kormányokkal, amelyek jelentős saját készlettel rendelkeznek a COVID-19 elleni vakcinákból, hogy a dózisok érdemi részét felelősségteljesen és megfelelő időben osszák meg az alacsony és közepes jövedelmű országokkal a COVAX vagy más hatékony, kidolgozott rendszerek segítségével;
  • Minden erőfeszítést megtesznek azért, hogy a COVAX vagy más hatékony, kidolgozott rendszerek segítségével elérhetővé tegyék a COVID-19 elleni vakcina további, nem lekötött dózisait az alacsony és közepes jövedelmű országok számára.

FOLYTATJÁK A GYÁRTÁS OPTIMALIZÁLÁSÁT:

  • Minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a COVID-19 elleni vakcinák gyártásának maximalizálása érdekében a biztonságosság és a minőség csökkenése nélkül, többek között további együttműködések révén olyan partnerekkel, amelyek jelentős mennyiség gyártására képesek;
  • Együtt dolgoznak a kormányokkal, valamint a nyersanyagok és alkotóelemek beszállítóival annak megállapítása érdekében, hogy miként lehet gyorsan és biztonságosan elősegíteni a COVID-19 elleni vakcina gyártásának fokozását.

KIÁLLNAK A KERESKEDELMI AKADÁLYOK MEGSZÜNTETÉSÉÉRT:

  • Meghatározzák a legfontosabb alapanyagok kereskedelmét akadályozó tényezőket, és támogatják a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Koalíció az Epidémiás Készültségi Innovációkért, CEPI) nevű szervezetet abban, hogy létrehozzon egy független platformot, amely azonosítja és kezeli az említett anyagok szállítási hiányosságait, és megkönnyíti a vakcinatöltéshez és a késztermék gyártásához szükséges önkéntes társulásokat a frissen létrehozott COVAX Ellátási Lánc és Gyártó Munkacsoport segítségével;
  • Arra buzdítják a kormányokat, hogy a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) együttműködve szüntessék meg az exportot érintő minden kereskedelmi és jogi akadályt, és fogadjanak el olyan irányelveket, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a kulcsfontosságú nyersanyagoknak, a gyártás alapvető anyagainak és a vakcináknak a határokon átnyúló szállítását, valamint a COVID-19 elleni vakcina gyártásához szükséges képzett munkaerő kiemelten fontos mozgását.

TÁMOGATJÁK AZ ORSZÁGOK FELKÉSZÜLTSÉGÉT:

  • Együttműködnek a kormányokkal a COVID-19 elleni vakcináció bevezetésében, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, hogy biztosan készen álljanak és képesek legyenek a rendelkezésre álló adagokat felhasználni az eltarthatósági idejük alatt;
  • Csökkentik az egyéb, közegészségügyi szempontból továbbra is létfontosságú vakcinák gyártásával és bevezetésével kapcsolatos kockázatokat világszerte.

ÖSZTÖNZIK A TOVÁBBI INNOVÁCIÓT:

  • Előtérbe helyezik az új COVID-19 elleni vakcinák, köztük a kihívást jelentő variánsok elleni hatékony vakcinák fejlesztését;
  • Arra buzdítják a kormányokat, hogy garantálják a COVID-19 variánsok kórokozóihoz (pl. mintákhoz és szekvenciákhoz) való akadálytalan hozzáférést az új vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésének támogatása érdekében.

EFPIA – Eredeti sajtóközlemény