Új irányt vesz az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete

Az együttműködésre helyezi a hangsúlyt a 26 kutatás -és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot képviselő AIPM a most megválasztott tisztségviselőkkel.

Budapest, 2023. június 21.
Dr. Szalóki Katalin személyében 2023. június 1-től új igazgató képviseli az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületét, új elnöke pedig Dr. Kókai-Nagy Ákos, a Biogen magyarországi vezetője. Ezzel friss szemlélet és nagy gyógyszeripari tapasztalat fonódik össze a vezetőségben.

A cél továbbra is az, hogy a magyar betegek a nemzetközi kihívások közepette és a jelenlegi gazdasági környezetben is folyamatosan, biztonsággal hozzáférhessenek az új esélyt jelentő modern terápiákhoz.
Az Elnökség képviseletére választott Dr. Kókai-Nagy Ákos évtizedek óta gyógyszeripari vezetőként dolgozik. Nem csak Magyarországon, de Dániában, az innovatív gyógyszergyártás egyik központjában is vezetett céget. Szakmai és vezetői képesítéseit a SOTE-n, az Egyesült Államokban és Franciaországban szerezte.

Az AIPM 26 tagvállalatának koordinációjáért és a szervezet mindennapi vezetéséért felelő új igazgató, Dr. Szalóki Katalin széleskörű diplomáciai, kormányzati és szakági tapasztalatokkal rendelkező szakember, aki a PwC tanácsadási üzletágának nemzetközi és uniós ügyekkel foglalkozó csapatának vezetője volt, mielőtt elvállalta az AIPM igazgatói pozícióját.

Meggyőződésünk, hogy Magyarország Kormánya is elkötelezett az egészséges és erős magyar társadalom megteremtése mellett, az Innovatív Gyógyszergyártók pedig, ahogy eddig is, a jövőben is mindenben támogatják az erre irányuló kormányzati erőfeszítéseket és még nyitottabban és elkötelezettebben fognak dolgozni azért, hogy hatékony párbeszéd alakulhasson ki a kormányzat és a gyógyszeripar szereplői között a betegek érdekében.” – emelte ki az AIPM igazgatója.

Az új vezetés célja a korábban is meghatározott prioritások hatékony és pozitív kommunikációja, a gyógyszeripari innováció jelentőségének minél szélesebb körű megismertetése. Az Egyesület a jövőben még nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az iparon és döntéshozói oldalon is elengedhetetlen partnerségekre annak érdekében, hogy a többi magyarországi gyógyszeripari szereplővel együtt, közösen segítsék a magyar betegek gyógyulását és az innovatív gyógyszeripar jelenlétét.

Az új terápiák fejlesztésére a világszintű teljes bevételük több mint 15%-át fordító innovatív gyógyszergyártók nélkül nincs hatékony ellátás Magyarországon, ezeknek az új innovatív terápiáknak jellemzően nincsenek helyettesítési alternatívái. Éppen ezért az Egyesület felelős szereplőként tekint magára abban, hogy hazánk meghatározó szereplővé válhasson a régióban, megbízható partner legyen a nemzetközi Innovatív gyógyszergyártók szemében és a magyar embereknek is elérhető legyen minden innovatív új terápia. Ehhez a jelenlegi szabályozási környezet változására, a terhek csökkentésére és hosszútávon stabil, kiszámítható üzleti környezetre van szükség.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéről (AIPM):
Az 1992-ben alapított Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek értékben a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységükkel pedig a GDP közel 1 százalékához járulnak hozzá. Tagvállalatai a gazdaság és az egészségügy jelentős befektetői a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok révén. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tagjaként az AIPM egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél több magyar ember férjen hozzá a modern felfedezéseken alapuló gyógyászati megoldásokhoz. www.aipm.hu

Az innovatív gyógyszerekről és gyógyszergyártókról:
Az innovatív vagy originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák. Az innovatív gyógyszergyártók korábban gyógyíthatatlannak tekintett betegségek kezelésére kínálnak hatékony, a legmodernebb orvostudományi eszköztár felhasználásával kifejlesztett készítményeket. Gyógyszerfejlesztési munkájuk eredményeként az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai betegségek, AIDS) vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé. Egy innovatív gyógyszer kifejlesztési költsége ma
már meghaladja a kétmilliárd eurót, és legkevesebb 10 évig tart. A népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú betegségek jelentős része innovatív gyógyszerek nélkül nem kezelhető hatásosan és költséghatékonyan.

A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, és ezek évente közel 100 milliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak. Az innovatív gyógyszeripari vállalatok árbevételük átlagosan 15,1 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre.